Vyrobili jsme betonové talíře pro kulinářskou soutěž v Singapuru. Český tým s nimi zvítězil
Stojíme si za tím, že beton je krásný a dá se z něj vyrobit kdejaký ukázkový kousek. Měli jsme to štěstí, že jsme o tom mohli v roce 2018 přesvědčit i odbornou porotu prestižní kulinářské soutěže FHA Culinary Challenge v Singapuru. Vyrobili jsme totiž betonové talíře pro český Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR. Z této soutěže si tým odvezl ocenění nejvyšší – Singapurského lva. Bylo to vůbec poprvé, co se na této soutěži objevily betonové talíře. To umožnila firma PREMIUM GASTRO jako sponzor a značka NAÏF, svým unikátním návrhem pomohlo i Industry studio s.r.o.
V duchu kubismu
Design talířů navrhl Tibor Mužík. Když se do návrhu pouštěl, stál před těžkým zadáním – vyrobit pro tým takové talíře, které se ponesou v duchu českého kubismu. Česko je totiž jedinou zemí na světě, kde se tento směr uchytil také v architektuře a užitém umění. A právě to chtěl tým v Japonsku ukázat. Výsledný návrh musel být na stole do dvou dnů. Vzali jsme to jako výzvu a pustili se do práce.
Jednoduché a netradiční zároveň
Šibeniční termín designer Tibor zvládl a za další dva měsíce vznikly unikátní talíře s rovným a pravidelným povrchem. Jak ale zakomponovat prvky kubismu tak, aby talíř neodváděl pozornost od jídla a naopak ho ukázal v tom nejlepším světle? I s tím si náš designer poradil – kubistické prvky umístil do spodní části talířů. Ty se pak během soutěže pokládaly na podstavce se zrcadlem, takže ani porotě tento detail neutekl.
Výroba talířů
Při výrobě jsme nejdříve udělali frézované modely ze dřeva. Pak jsme vytvořili formy a odlitky. Zajímavostí je, že jsme pro talíře vyvinuli speciální vysokopevnostní beton. Nemohli jsme totiž použít jen tak ledajaký kvůli vysokým hygienickým nárokům. Podařilo se a vznikly unikátní talíře, které českému týmu pomohly vybojovat Singapurského lva.
Vítězné menu na betonu
Určitě si říkáte, jaké bylo to vítězné menu, které týmu zajistilo to nejvyšší ocenění. V posledním kole se na betonových talířích objevil losos a mušle, hovězí líčka s roštěnou a jako dezert kokosové pyré a jahody. Český tým dopředu nevěděl, jaké zadání dostane od poroty a jaké dobroty bude muset připravit. Nejenom organizátorům soutěže ale i nám připadá tohle vítězné menu skvělé a jsme moc rádi, že jsme se na tomto úspěchu mohli podílet.

















